Budapest – hovedstad i Ungarn

Byen Aquincum (senere Buda), ble grunnlagt i år 106 e.Kr. av Romerne. På den andre siden av Donau bosatte folk seg litt seinere (Pest). De to byene ble slått sammen i 1873. Ettersom elven Donau renner tvers igjennom sentrum av Budapest er dette en grei retningsanviser for besøkende. På Buda-siden ligger slottshøyden der man kan rusle rundt og få et inntrykk av livet i middelalderen og Gellerthøyden som ligger 265 moh. Herfra har du en unik utsikt over hele Budapest på en klar dag. På toppen står frihetsgudinnen (ser ut som en flaskeåpner:) som er 14 meter høy og ruver over landskapet. Pest-siden byr på en fest for de shoppingfrelste og har i tillegg et enormt utvalg av restauranter samt et yrende natteliv.Sightseeing

Sightseeing kan gjøres på mange måter: Gående i grupper med guide, hop on/off turistbuss, hest og kjerre, tuktuk: - eller luksusutgaven som gir det lille ekstra - spesielt på en dag med opp mot 40 varmegrader: Båttur på Donau. Bestill en privat speedbåt med sjåfør og få servert sparkling wine mens du cruiser oppover Donau. Kan bestilles her: http://dunarama.hu/en. Maks 12 personer. Det er selvsagt et stort antall andre og rimeligere tilbud også som stort sett går ut på det samme: middag og elvecruise i forskjellige varianter i store grupper.

Noe å finne på

Parlamentet og kronjuvelene
Mektig bygning, lang historie og imponerende inventar som stråler av gull og marmor. Guidede turer hver halvtime.

Ta et par runder i pariserhjulet - Budapest eye

St. Stephen Basilika er et must og ikke til å komme utenom. Ta heisen eller gå trappene til toppen. Her har du byens beste utsikt. Kun Parlamentet er like høyt på denne siden av Donau.

ZOO
Byens Zoo har alt av de eksotiske artene: elefanter, løver, leoparder, giraffer, kenguruer og koalabjørner.  Like i nærheten finner du det velkjente offentlige badestedet Szechenyi Bath med thermal vann.

Szechenyi Bath
Szechenyi Bath åpnet allerede i 1931 med todelt bad - ett for menn og ett for kvinner. Fremstår idag som et moderne badeanlegg med muligheter for både de som liker seg i det store felleskapet og de som ønsker det ekskulsive. Da beveger man seg til øverste etage der du kan få spa behandlinger og kose deg i avgrenset område med te og frukt mens du slapper av i herlige hengekøyer.

Krig og helter
70% av Budapest ble lagt i grus under 2. VK - men ble gjenoppbygget og restaurert i ettertid. Gå ikke glipp av den flotte ”Heltenes plass” (Ligger like om hjørnet for Szechenyu Bath og restaurant Gundel). Vakkert sted fullt av historisk sus og flotte statuer. Her minnes Ungarn alle sine tapre menn som har kjempet for landet gjennom tidene.

 
The Lazar Equestrian Park. En Ungarsk opplevelse litt utenom det vanlige. Ca 45 minutters kjøretur ut fra sentrum finner du denne hestefarmen som tilbyr besøk i stallen, hest og kjerrekjøring, middag og show. Alt fra private besøk til store firmaturer og andre grupper. Showet var overraskende bra. Pil og bue-skytteren var min personlige favoritt. For en presisjon - han traff blink nesten hver gang på god avstand - og i full galopp på en hest uten sal…
Les mer her…

Valuta: Ungarske HUF. 100 ungarske forinter er i underkant av 3 norske kroner. Visa og Mastercard aksepteres på de fleste restauranter og hoteller. Minibanker finner du overalt.

TAXI:I motsetning til Norge er det billigere å ringe etter taxi i Ungarn enn å stoppe dem på gata. Ta aldri en taxi som ikke tilhører et taxiselskap, da kan det fort bli norske priser. Bruk f.eks. Fötaxi, tlf: +36-1-2222222. Ellers er offentlig transport igang døgnet rundt - trikk nr. 2 kalles sightseeing trikken - et alternativ til hop on/off bussen. Den tar deg rundt til alle de mest kjente stedene.

Farmers Market. Hver søndag er det Farmers Market: Szimpla Kert. En spennende smaksopplevelse for turister, men også lokalbefolkningen drar hit for å kjøpe grønnsaker, ost, frukt og ferskvarer for resten av uken. Smak deg frem til det du liker best og kos deg med et glass eller to på en av de hyggelige og enkle barene.

The Royal Palace
Ungarns siste konge før de ble republikk het kong Charles den 4. og han regjerte frem til 1918. Idag finner du kun turister her, men det er mye flott å se på og utsikten over Buda og Pest er fantastisk. Ta gjerne turistbussen opp hit, men om du har lyst til å bli litt lenger og ta en matbit, unngå turistfellene og kikk heller litt i sidegatene og sett deg på Restaurant Baltazar. Tror det var aller beste matopplevelse på vår reise.

Mat, drikke og restauranter:

- Lokalt lyst og smakfullt øl: Dreher

- Lokal vinspesialitet - en variant Spitser - kalles: Fröccs (bildet til høyre). En blanding av vin (hvit, rosé eller rød) og vann med kullsyre. Forfriskende og lett sommerdrink. Fåes i flere blandingsforhold etter hva du ønsker.

- God ungarsk rødvin: Indian Summer - God ungarsk hvitvin: Zenit - Figula

Vinbutikk: Bortarsasag. Flere utsalg i byen. Her får du det beste utvalg til best pris.

  • Terminal Restaurant - web
    En av flere restauranter i en nedlagt gamle busstasjonen ved det store pariserhjulet. Idag er det et yrende liv og en rekke hyggelige restauranter her midt i hjertet av Pest sitt shopping distrikt. Bord både ute og inne. Lokal og internasjonal meny.

 

Soasei Nabeut

Om du har tilbrakt dagen i Zoo eller i thermal badet er det et fin mulighet til å ta en tur innom den velkjente restauranten Gundel. Den ligger helt inntil inngangen til Zoo. Gundel befinner seg i en 120 år gammel bygning. Åpent for både lunsj, middag og små og store selskaper samt catering. Her har mange kjente folk vært på besøk: Det spanske kongeparet, Putin, George Bush for å nevne noen. Nestsjefen på kjøkkenet, Soasei Nabeut (25) har jobbet her i 6 år og forteller at maten her kommer i sin helhet fra lokale produsenter (unntatt sjømaten). Kvalitet er alltid i fokus og det er ikke den minste ting som er tilfeldig, enten der er små eller store selskaper. Et supert sted for en spesiell anledning. Gundel er anbefalt men har ingen stjerner i Michelin Guiden. Pent antrekk.

Kompaszi Gat
Ca en halvtime busstur fra sentrum finner du et grønt, stille og vakkert parkområde. Et lite edens have og en luke for byfolk og turister når de vil komme seg litt ut av bykjernen. Her kan man enten ta med seg piknik bagen og sette seg på stranden eller i gresset eller prøve en av de mange bistroene - de ligger på rekke og rad bortover promenaden. En av dem heter: Fruska Bistro. Der hadde vi en himmelsk utendørs middag i den varme sommernatten. Uforglemmelige omgivelser og herlig mat.

  • 360 Bar - web -  Takterrasse - bar og restaurant. Om du ikke vet hvor denne baren er finner du den aldri, men den er virkelig et sted å lete opp. Ikke noe veldig formellt sted, men her har du utsikt over hele byen. Ikke så mange steder med utsikt ellers. De serverer kule drinker og enkle småretter.
  • Menza restaurant - web Lokalt og internasjonalt kjøkken. Du skjønner det er en god restaurant når du ser deg rundt. Siderestaurantene er tomme, Menza er fullsatt allerede tidlig på kvelden. Trenger jeg si noe mer?

Ruinpubs

  • Restaurant Baltazar - web - Ligger i en av bakgatene om du er på sightseeingtur til The Royal Palace. Nydelig mat og herlige omgivelser. Start gjerne med “hungarian bistro starter” Da får du litt tapaslignende fat med litt av hvert av de lokale spesialitetene. Sterk pepperonipølse, leverpaté, oster, svor (sprøstekt ribbe) og skinkebiter.
  • Café: Like utenfor den eldste hagen i Budapest ligger den lille hyggeligen cafeen Csendes Társ,  Kanskje ikke allverden, men en god liten matbit, et stille hyggelig lokalt cafehjørne med god mat og herlige lemonadedrinker servert i gamle syltetøyglass. Om du reiser med barn er det supert for de kan løpe inn og boltre seg på den store lekeplassen mens mor og far får en pust i bakken.

Hotell
Prestige Hotel Budapest. Det er mange hoteller å velge blant i Budapest, men dette er splitter nytt (åpnet april 2015) og råflott. Mer sentralt kommer du ikke.

Shopping
Hoved shoppinggaten i Pest heter Vaci Utca. Her finner du de fleste kjedebutikkene samt endel Ungarske spennende designerutsalg.
Største shoppingsenter: West End.

Kombinasjonen av shopping og restaurantopplevelse får du om du tar bussen til shoppingsenteret Campona. Her er det noe å finne på for hele familien. Mens mor shopper kan barn og far more seg på teknisk museum (artig sted der barna får ta del i og teste alle slags spesielle maskiner - og utforske vekt- og fartteoriene i praksis) eller hele familien kan ta en tur i Aquariumet. Etterpå er det kort gåavstand til den herlige parken Kompaszi Gat som er tidligere nevnt i artikkelen. Ellers er det også et stort shoppingsenter midt i sentrum: Arena Plaza

Reisen
Vi reiste med Brussels Airlines. Fine avgangs og ankomsttider og gode seter med kort mellomlanding i Brussel.

Enda smidigere og behageligere om du velger Fast Flex med checkin i business skranken, fasttrack og servering underveis.
Priser: Les mer om de forskjellige klassene her...

Utover kvelden våkner det gamle jødiske kvartalet (Ruinpubs) til liv og fylles opp av glade feststemte mennesker. Det syder av liv i endeløse gater fulle av den ene utendørsrestauranten etter den andre bygget inn i de gamle ruinene. Stemningsfullt og nesten spøkelsesaktig til tider. Her kan du “barhoppe” i timesvis en sen fredag eller lørdagskveld.
Soasei Nabeut

© 2016 Egencia, LLC. All rights reserved. Egencia, and the Egencia logo are either registered trademarks or trademarks of Expedia, Inc. in the U.S. and/or other countries. All other trademarks are the property of their respective owners. CST # 2029030-50; CST # 2083922-50.